Aihearkisto: Kuvataide

Näyttely lähestyy

Keväällä, puoliksi vitsillä, tehty taidenäyttelyhakemus tuotti tulosta. Näyttely on kahden viikon kuluttua.

Näyttelyni sijoittuu Jyväskylän kansalaisopiston lasivitriineihin. Olen ahkeroinut hurjasti saadakseni jotain uuttakin tulevaan näyttelyyn. Tekeillä on ollut uusi hiukan isompi kollaasityö Hatuntekijän kaveriksi.

Työ on viimesilauksia vailla ja sen paino on nyt yli 13 kiloa. Aikaa työn valmistamiseen on mennyt tähän mennnessä 54 tuntia. Välillä mietin onko siinä mitään järkeä, mutta sitten jaksan taas jatkaa.

Kollaasityön tekemisessä on kaksi lainalaisuutta: Sitä on katsottava kauempaa, että kuva hahmottuu ja sitä on tehtävä tasossa, että paikoilleen liimatut esineet pysyvät aloillaan. Tämä johtaa siihen, että kiipeilen tuoleilla ja otan työstä valokuvia. Ylhäältä käsin katsottuna näen työn oikeasta kulmasta.

Muuramen taideseuralla

Liityin Muuramen taideseuraan ja ensimmäisenä kävin Affinity designer-pajassa. Pajan ohjelmalla tein myöhemmin tuon näyttely-julisteen. Seuraavalla viikolla olinkin ohjaajan ominaisuudessa. Mahdollisuus ohjaamiseen tuli yllättäen, mutta hyvin meni kuitenkin.

Ensimmäisellä kertaa ohjasin ekoprint-tekniikkaa pajalaisille. Soija-allergian takia ohjaaminen oli haasteellista, mutta jotenkin siitä selvittiin ja kumihanskoja meni. Pajalaiset olivat etupäässä tyytyväisiä, mutta tekniikan yllätyksellisyyden takia eivät kaikki saaneet haluamiansa lopputuloksia. Tekniikkana ekoprint vaatii pitkän harjoittelun tai satumaista onnea, että kaikki menee kohdalleen. Lopputulos riippuu monesta asiasta: kasvien luontaisista tanniineista, kankaan kosteudesta ja käytetyistä apuaineista. Olen haaveillut, että jonakin päivänä pääsen paneutumaan ekoprinttaamiseen ilman soijamaitoa.

Ekoprinttauksen jännittävin vaihe

Seuraavalla viikolla olin apuohjaamassa kasvivärjäystä, joka on paljon enemmän osaamisalaani. Neuvoin pajalaisia ja avustin värjäyksissä. Olin myös pitkiä aikoja ulkona keittämässä samettijalkoja. Jälkeenpäin ajateltuna olisin voinut valikoida vähemmän myrkyllisen aineksen. Silloin olisin voinut olla enemmän muiden seurassa sisällä. No aina näistä oppii.
Kaikenkaikkiaan paja oli onnistunut ja pajalaiset saivat värjättyä kauniita värejä. Toivottavasti tästä jäi sellainen olo, että uskaltaa värjäillä myöhemminkin. Lopuksi vielä käännöskukkanen, joka sopii hyvin teemaan.

Studiokuvaus

Viime viikolla teimme yhteistyötä valokuvausopiskelijan kanssa, joka otti töistämme tuotekuvia. Yhteistyöstä oli todellista hyötyä, koska tällaisten kuvien ottaminen olisi kännykällä vaikeaa tai mahdotonta. Erityisen tyytyväinen olin Hatuntekijästä otettuun valokuvaan sekä huopahattujen kuviin.

Kuvat päätyivät koristamaan portfoloiota.
Tässä omista töistäni otettuja kuvia. Kaikkien kuvien kuvaajana toimi Santtu Pasanen.

Hatuntekijä valmiina
Kyöpelinvuori- hattu, joka valmistui pääsiäisen aikaan.
Tilkkumaalaus
Peikonlehtisukat
Neulakinnastekniikalla tehdyt kintaat

Kuosin suunnittelua

Tammikuun alussa aloin todella panostaa Illustratorilla tehtäviin painokuoseihin. Näihin saisi menemään aikaa vaikka kuinka paljon!

Kuvioiden tekemistä on hankaloittanut ohjelmien ja kuvien raskaus suhteessa koulun koneiden kapasiteettiin. Itse pidän väreitä, niin kuositkin ovat monivärisiä ja raskaampia työstää. Tässä kuitenkin jonkinlaisia lopputuloksia.

Pionien kuosi on yhdistelty kesällä vesiväreillä maalamistani puutarhakasveista ja muokkailtu kuosiksi. Tämä kävisi vaikka tapetiksikin

Daalioita ja Kultapalloja

Daalioiden ja kultapallojen kuosiin minulla jäi liikaa sävyjä ja kone ei oikein jaksanut sitä käsitellä, mutta oppia tämäkin.

Joutsenia

Joutsen on piirretty harjoitustehtävänä koulutunnilla ja tein siitä oman kuosin.

Sadepisaroita kuvasin ikkunalasista syksyllä ja muokkasin niistä erilaisia värivaihoehtoja. Ihan kivoja nämäkin.

Valon kaupungissa

Kuvia Valon kaupunki -tapahtumasta. Valon kaupunki oli kiinnostava ja erilainen kokemus. Ensimmäisenä iltana olin mukana kasvivärjäysnäytöksessä. Värjäsimme hevonhierakalla villoja ja kerroimme kasvivärjäyksen maailmasta. Teemana Valon Kaupungissa tänä vuonna oli Fantasiametsä. Suositeltavaa oli laittaa jotain teemaan sopivaa vaatetusta. Kaivelin kaapista vuosia vanhan Hobitti-asun ja kunnostin sen. Asu herättikin paljon kiinnostusta.

Kasvivärjäysnäytöksen pöydälle laitoimme esille kaikkien värjäyskurssilla olleiden tekemiä tuotteita ja värjäykseen liittyvää
Värjäyskattilan alle sytytettiin oikea tuli.

Toisena iltana olin mukana vetämässä Lupa Loistaa -pajaa jossa opetimme heijastavien asusteiden valmistusta non-stoppina. Huomasin tässä vaiheessa olevani aikalailla sidottu ohjaamaan ompelukoneella ompelua. Ompelukoneen käytön ohjaaminen olikin minulle luontevaa. Ilta oli todella kiireinen, mutta kerkesin käydä kierroksella katsomassa muiden osastojen töitä.

Omaa osuuttani valon kaupungissa oli myös Hatun tekijä -teos, joka oli esillä toisen kerroksen aulassa. Työ sai paljon kehuja ja kiinnostusta osakseen.

Hatuntekijästä

Lupasin tuoda tällä viikolla Keke-päivänä aloittamani kierrätyskollaasin koululle. Torstaina 8.9.2022 ajoinkin koulun pihaan ja kannoin Hatuntekijän yläkerran aulaan. Ohjaustuntien alkaessa en kerinnyt opettajille sanoa, että olin tuonut työn. Pian he tulivatkin hakemaan minua ja haastattelivat työstä. Gradian omassa blogissa on haastatteluni liittyen Hatuntekijään. Työ on esillä Valonkaupunki-tapahtumassa 29.-30.9. 2022

Printin suunnittelu ja vektorointi

Koulun alussa aloitimme omien painokuosien suunnittelun Adobe Illustratorilla.
Suurin osa ajasta on mennyt itse ohjelman opetteluun, kun se ei ole minulle ennestään tuttu.

Tunnilla harjoituksena piirretty joutsen

Piirtelin ulkona syksyn kukkasia ja valokuvasin piirustukset. Tämän jälkeen muokkasin kuvat Photoshopilla muotoon, jossa ne on helpompi vektoroida Illustratorilla.

Näiden punahattujen kanssa säädin melko pitkään opetellessani ohjelmaa.

Tänään laitoin opettajalle sähköpostia ja kysyin, kuinka saan kotikoneella käytettyä Illustratoria. Sainkin etäyhteyden koulun palvelimeen ja sitä kautta Illiustratorin käyttööni. Ensitöikseni kokeilin kesällä piirtämäni vesivärityön muokkaamista vektoreiksi

Peilasin ja monistin kuvaa.
Kankaan kuosina tämä olisi aika romanttinen.

Taidenäyttely

Kävin tänään rakentamassa ensimmäisen oman taidenäyttelyni Tertan puotiin Vihtavuoreen. Näyttely on avoinna kahvilan aukioloaikoina heinäkuun ajan. Taulut ovat parin viimeisen vuoden aikana maalaamiani akryylimaalauksia, joiden aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Päädyin antamaan näyttelylle nimen ”Harhailuja”.

Harhailkaa katsomaan näyttelyä ja maistelemaan Tuulin ja Ennin ihania leipomuksia.

Kevään kiireitä

Kevät on ollut todella kiireinen ja täynnä toimintaa. Kuukauden sisällä minulla on kaksi näyttöä ja viimeinen rutistus ennen kesälomaa. Välillä väsymys on todella vaivannut, mutta taas mennään voiton puolella ja kohti lämmintä kesää.

Työssäoppiminen

Olen aloittanut työssäoppimisen Osuuskunta Verson verkkokaupan rakentelussa. Paljon oppia onkin tullut ja työssäoppiminen on sujunut pääasiassa hyvin, vaikka välillä on väsymys vaivannut. Ensi viikolla meillä on maalien myyntitapahtuma Viitaniemessä. Saas nähdä kuinka myyntitapahtuma etenee. Hiukan jäönnittääkin, mutta

Tekemäni esite myyntitapahtumaan

Koulutyö

Kevään aikana minulla on myös toinen näyttöön liittyvä projekti. Olen ollut siis työharjoittelussa osa-aikaisesti ja osa-aikaisesti olen jatkanut koulutyötä. Olen aloittanut näyttönä viimeistelemään aloittamaani kirjoneuleohjetta. Neuleohjeen on tarkoitus tulla myyntiin jossain vaiheessa.

Sukat edistyvät hiljakseen

Taide

Olen jatkanut myös kotona koulussa Keke-päivänä aloittamaani kollaasia. Saas nähdä millainen tulee valmiista taulusta. Ainakin aika painava!

Tällä hetkellä Hullu Hatuntekijä näyttää tältä

Taidenäyttely

24.4. olin valvomassa Korpilahden taidemaalareiden kevätnäyttelyssä. Kyseessä on Kansalaisopiston ryhmä, joka kokoontuu kerran viikossa maalaamisen merkeissä.

Alkuun oli kovin hiljaista ja siirryin rappuselle istuskelemaan ja piirsin ohikulkevien ihmisten kuvia. Loistavaa harjoitusta! Pikkukylällä ei tapahdu juuri mitään ja ulkona istuminen ja piirustelu herätti ihmetystä. Luultavasti tästä oli apua ja päivästä tuli kohtuullisen vilkas. Neljän tunnin aikana taidenäyttelyyn eksyi 22 ihmistä.

Naakkojen kevätkuhinaa

Ryhmä on tällä kaudella ollut todella värikäs ja tuottelias. Näyttely ei mielestäni jäänyt yhtään ammatilaisten näyttelyistä. Maalaukset saivat paljon kehuja ja miltei jokainen näyttelyssä kävijä löysi jonkun suosikin maalausten joukossa. Loistavia töitä kaikilla! Palaamme taas syksyllä!

Tässä pari tauluani näyttelystä