Aihearkisto: Kankaanpainanta

Lisää Karhukaisia

Varsinaiseksi painokankaaksi valitsin puolipellavan(50%pellavaa/50%puuvillaa), että saisin jonkinlaisen pohjavärin painokuviolle. Luonnollisen sävyinen pellava sopii mielestäni paremmin arkikäyttöön, kuin tasaisen valkoinen kangas.

Painoväriksi valitsin okrankeltaisen, joka aika hyvin toimiikin olohuoneen vihreän sohvan kanssa. Keltainen jäi hiukan vaaleaksi ja printin kuvio ei erotu niin hyvin tumman pellavan päältä. Ehkä osittainen peittoväri olisi voinut olla hyvä ratkaisu tähän. Kuviot asettelin taas 10° kulmaan ja ne näyttävät marssivalta karhuarmeijalta.

Karhukaiset matkalla itään

Toisen värin sekoitin erittäin tummasta vihreästä, jota sain opiskelutoverilta. Mursin väriä hiukan keltaisella ja ruskealla. Painoin tummanvihreällä yhtenäistä pintaa puolipellavalle. Mielestäni kohdisus onnistui mukavasti ja kontrastia on kankaassa riittävästi. Luultavasti kuvio tulisi vielä paremmin esille sileämmällä kankaalla.

Kankaanpainanta

Ensimmäiset varsinaiset ammattiaineopinnot aloitti syksyllä 2021 alkanut kankaanpainanta.

Kankaanpainannan alkaessa, kokeilimme monenlaisia erilaisia tekniikoita kuvioiden siirtämiseen kankaalle. Tekniikoita olivat mm.
-vahakaavio
-kaaviomuovilla painaminen
-leimasinpainanta
-erilaisia estotekniikoita
-valotettu kaavio

Karhukaiset

Printti nimeltään Karhukaiset syntyi, kun laitoin palan parkittua mateen nahkaa skanneriin. Muuntamalla kuvan mustavalkoiseksi ja poistamalla harmaan sävyt, sain kuvion sopivaksi valotustekniikkaa varten. Monistin kuvaa kuvankäsittelyohjelmaan ja kokeilin erilaisia sommitelmia. Kuviot näyttivät pieniltä eläinhahmoilta ja siitä nimi. Tästä kankaasta suunnittelin tekeväni pari koristetyynyä olohuoneeseen.

Tähän vaiheeseen meni aikaa 2 tuntia.

Tässä vaihtoehtoinen printtiaihe, jossa käytin niinikään kalan nahkoja

Kun kuva oli valmis, otin siitä kopiokoneella kalvot, jotta pääsin valottamaan seulan UV-lampun alle. Tällä kertaa minulla kävi tuuri ja sain valmistuneelta opiskelijalta jääneen valmiiksi kalvostetun seulan. Valotus onnistui hyvin ja kuvio avautui onnistuneesti.

Ensin kokeilin painaa tavalliselle lakanakankaalle, nähdäkseni, millaista kuviota seulalla saa. Väriksi valikoituivat edelliseltä painokerralta jääneet pinkki ja punainen. Testasin myös erilaista sommitelmaa kankaalle. Asetin luotilankoja kankaalle 10° kulmaan ja ohjasin seulan niiden mukaisesti, kaaviomuovia apuna käyttäen. Kuviosta tulikin varsin hauska.

Karpit lammessa

Idea Karppiaiheiseen painokuvioon tuli, kun maalailin vapaapäivänä filmimaalilla pleksille. Olin maalannut kiemurtelevan oksan tai vastaavan muodon ja mies käveli ohi ja tokaisi :”Näyttää ihan monnilta.”

Ensin kuva on skannattu tietokoneelle ja sen
jälkeen muokattu kuvankäsittelyohjelmalla täysin mustavalkoiseksi.
Kuva on valotettu esivalmistellulle seulalle. Seula on nyt valmis painamiseen.

Painoin seulalla monenlaisia kankaita. Alla olevassa kuvassa kuvio on painettu kuultomustalla valkoiselle painopohjalle ja jälkikäteen maalattu värit ruiskuemulsiolla. Miten hauska tekniikka!

Tässä kuvassa painovärinä on käytetty peittovalkoista ja pohja on ollut musta.