Aihearkisto: Kudonta

Pajatöitä

Kaikkia pienpajojen töitä en ole kerennyt saada valmiiksi uuden pajan alkaessa, mutta laittelen kuvia sitä mukaa kun töitä valmistuu. Viimeisimpänä tekniikkana opettelin tuftausta tuftausneulalla. Käytin siihen vanhoja, kaappiin unohtuneita sukkalankoja. Aika mukava, kuvallinen, tekniikka oli tämäkin vaikka alkuun tuntui hiukan haastelliselta hahmottaa, millaista jälkeä tuftaamalla saa aikaan.

Tuftaustöitä
Ryijy

Ryijyn kuvan olen unohtanut laittaa, vaikka se on ollut jo pitkään valmiina. Ryijyyn käytin kasvivärjättyjä lankoja ja merinovillatupsuja. Merinotupsut tekevät ryijyyn utuista tunnelmaa vaikka tässä kuvassa se näyttää lähinnä sottaiselta. Kutoessani ryijyä ajattelin loppukesän maalaismaisemia. Ehkäpä silmiä siristämällä tästä voisi maiseman saadakin.

Maton suunnittelu

Viikko 7 meni suurimmalta osin maton suunnittelussa ja kudonnan valmistelussa. Paljon olikin mietittävää kuvioiden ja värien sijoittelussa. Asiakas oli tyytyväinen maton kuvioihin ja väreihin.

Poimin mattoon kuvioita koematosta.
Valmis mattoloimi
Loimi on vedetty puille ja niisintä aloitettu

Perjantaina sain vielä niisittyä hyvän matkaa. Pian pääseekin jo kutomaan! Lopuksi vielä kuva etäpäivän puuhista. Keinutuoli osoittautui hyväksi apuriksi.

Koematto

Tänään sain valmiiksi pikkuruisen koematon asiakastyötä varten. Kokeilin erilaisia poljentoja 6-vartisen ruusukkaan sidonnalla. Tein koemattoon myös muita materiaali- ja kudontakokeiluja. Loimilangoista oli puolet mustaa ja puolet valkoista.

Asiakastyön suunnittelu

Asiakastyön suunnittelu alkoi viikolla 6.
Olen jo pidempään luvannut tehdä äidille maton keittiöön, mutta en ole kerennyt. Nyt ryhdyin maton tekemiseen asiakastyön muodossa. Värjäyksen viimeisellä viikolla värjäsin vielä pari lakanaa matonkuteiksi. Tarkoituksena oli saada limetin vihreää ja mielestäni värjäys onnistui hyvin.

Asiakkaan toiveena maton väreiksi olivat limen vihreä, sinisen ja vihreän sävyt sekä musta. Pienissä määrin myös valkoista oli toiveissa, mutta punainen oli kiellettyjen listalla. Mitoissa päädyimme 80×180 senttiseen mattoon ilman hapsuja.

Joululoman puuhia

Opiskelu siirtyi etätyöskentelyyn jo marraskuun lopussa ja jäin kotiin tekemään verkko-opintoja mm. yrittäjyydestä. Aika hyvin sainkin tehtävät tehtyä ennen vuoden vaihdetta. Jonkun verran ollut sairastelua ja vastaavaa, mutta jaksanut silti puuhaillakin kaikenlaista opintojen lomassa. Töppösiä huovuttelin, neuloin ja tein yhden pikkuruisen maton valmiiksi.

Luonnonväreillä värjätyistä langoista tehtyä sukkaa. Malli on Mia Sumellin Pitsylit muokattuna omaan jalkaan sopivaksi.
Pastillin värinen matto vihdoin valmiina

Huopahommia

Sain paikalliselta yksityishenkilöltä ilmaisia kuplamuoveja ja pääsin aloittamaan huovuttelut joulukuun aikana. Tuulilta ostetut villat huopuivat ihanasti. Ei tullut minkäänlaisia huovuttamisen ongelmia töppösiä tehtäessä. Jossain vaiheessa huomasin, että töppösiin meinasi tulla jopa paltetta kaavan siirtyessä. Villa huopui todella hyvin verrattuna teollisesti värjättyihin villoihin.

. Töppösten varsiin asettelin vielä vanhan mummolampaan villaa koristeeksi.

Töppösistä tuli melko tukevat, mutta pohjat olivat ikäväkseni liian kapealestiset minulle ja jouduin tilaamaan uudet. Odotellaan vielä, jos piakkoin saisin uudet pohjat ja töppöset lopuulisesti valmiiksi. Toivottavasti näistä tulee käyttökelpoiset ja kerkiävät vielä helmikuun pakkasille.

Tein joululahjaksi myös tämmöiset sisätöppöset. Niistä ei ole kuvaa valmiina, kun menivät pakettiin niin nopeasti

Ruusukasta jälleen

Olen vihdoin saanut kotikangaspuilla alkuun ruusukasmaton.

Ensimmäinen matto tulee pienemmälle tyttärelle omaan huoneeseen, hänen toivomillaan väreillä.
Tyttö toivoi, että matossa olisi ranskalaisten pastillien värejä: mintunvihreää, lilaa ja vaaleanpunaista. Osa kuteista on vanhoja lakanoita ja verhoja, osa kaupasta ostettuja.

Kullan kimallusta

Lisätoiveena oli saada mattoon myös kullan väristä virkkasulankaa. Sitä riitti vain maton keskimmäiseen raitaan.