Aihearkisto: Huovutus

Lisää Taikahattuja

Maanantaina 22.3. valmistin lopullisen version tummasta hatusta. Väreinä käytin värjättyä mustaa sekä Piikulta tilattua Ukki-villaa. Aika kauniisti sain hatun liukuvärjäyksen näkymään vaikka kuvassa se ei juuri näy. Hatun hiippaamuokkasin hiukan maltillisemmaksi ettei se osu kattoon ylälauteilla istuessa.

Hattu onnistui hienosti ja sen tekeminen oli hauskaa.

Vihreä hattu

Alunperin ajattelin tehdä vihreästä hatusta keijukaistyylisen, mutta päädyin lopulta samanlaiseen kukkamalliin, jotta tytöillä ja Johannalla olisi keskenäään saman tyyppiset hatut. Kukkahattuja olin tehnyt jo sen verran, että osasin tehdä hatun ilman koeversiota. Hattu on saman mallinen kuin Johannan hattu, mutta pienempi ja väriltään vihreä.

Väritoiveena hatulle oli vaalea vihreä. Piikulta tilaamani villa oli aika tummaa limen vihreää ja vaalensin sitä sekoittamalla karstamyllyllä villan sekaan muita sävyjä: vaaleaa ja kellertävää sekä mintunvihreää.

Karstamyllyn kanssa touhuamista
Kartsamyllyllä sekoitettuja sävyjä

Ladonnassa laitoin vielä hatun sisäkerrokseen valkoista villaa, jotta hatun väri taittuisi huovutuksessa vaaleammaksi. Ladoin myös päälikerrokseen vaalempaa villaa kohti hatun kärkeä.

Huovutin tämän hatun kokonaan kotona ja pari mutkaa tuli matkaan mm. saippuan loppuminen. Onneksi löysin kotoa sopivan tuotteen huovutuksen jatkamiseen.

Saippua loppui kesken
terälehtien kääntöpuolelle harsotin valkoista villaa
Vihreästä hatusta tuli oma henkilökohtainen suosikkini.

Vihreän hatun valmistuttua olen nyt saanut kaikki tilaushatut valmiiksi! Hyvillä fiiliksillä kohti näyttöpäivää ja valmistumista.

IHANAA KESÄÄ KAIKILLE!!!!

Taikahattuja

Huhtikuun alkupuolella sain tehtäväkseni huovuttaa Saaren Taika– yritykselle 4 saunahattua kuvausrekvisiitaksi ja käyttöön.

Hattujen mallin suhteen sain Johannalta vapaat kädet ja niiden suunnittelu tuntui alkuun haastavalta: hatut oli suunniteltava sopimaan sekä malleille, että Saaren Taian imagoon. Oman haasteensa toi hattujen tekeminen etänä, mittojen mukaan.

Hattuihin Johanna halusi luonnollisia ja lämpimiä, mutta iloisia värejä.
Toiveina olivat mustanharmaa, vaaleanpunainen, keltainen ja vaaleanvihreä hattu. Suunnitelmissani hattujen muotokieli lähti nopeasti viemään luonnonläheisiin muotoihin.

Tumma hattu

Aloitin suunnittelun tummasta hatusta, koska sain siitä nopeasti idean. Hattu tulisi käyttöön Jonille ja siihen toivottiin mustan ja harmaan sävyjä. Päädyin tällaiseen hiukan Robin Hood -malliseen hiippalakkiin, koska arvelin, että tämän tyylinen hattu voisi sopia Jonille.

Tein ensimmäistä kertaa hatun kaavan sivuprofiilin suuntaisesti ja tämä vähän jännitti, kun en tiennyt miten otsan osuus kaartuu hatussa. Kokeillakseni suunnittelemani kaavan toimivuutta tein koehatun luonnonmustasta ja valkoisesta villasta. Päälle on lisätty myös keltaisen ja punaisen sekaista villaa. Tumma hattu onnistuikin aika hyvin. Jotain muutoksia tulen kaavaan tekemään ennen varsinaisen hatun huovutusta.

tumman hatun koeversio

Kukkahatut

Hatun suunnitteleminen Johannalle tuotti hiukan päänvaivaa, mutta lopulta päädyin kukkamalliin, koska se on sievä ja hassu. Saunahattujen ei tarvitse olla liian vakavia.

Samaan aikaan suunnittelin keltaisen kukkahatun pienimmälle tytölle. Malli on melko samanlainen, mutta koko ja väri erilaiset.

Keltainen lapsen hattu

Aloitin huovutuksen ensin keltaisesta hatusta, johonka minulla meni vähemmän materiaalia testatakseni samalla hattumallin mahdollisuuksia.

Lapset tuntien päädyin pieneen hattuun, joka ei haittaa näköä tai ole liian painava. Tein hatun kaavan ensin leikattuna kukan muotoon. Huovutus meni hyvin, mutta hatusta tuli hiukan liian iso. Tein kaavaan muutoksia ja poistin kukkareunan kaavasta nopeuttakseni työskentelyäni. Leikkasin kukan terälehdet vasta kaavan poiston aikaan.

Otin aikaa hattua huovuttessani ja arvioin saavani yksinkertaisen hatun valmiiksi 3,5 tunnissa. Pienen hatun aktiiviseen huovutukseen meni 2 tuntia, mutta tahti sai olla tosi kova enkä sellaiseen tahtiin pystyisi pidemmällä tähtäimellä. Viimeistely ja alkutyöt vievät myös aikaa.

Tumman ja keltaisen hatun koeversiot

Tein koehatun myös vaaleapunaisen hatun kaavalla. Koehatun toteutin sinisestä villasta, kun minulla sitä sattui olemaan.
Hatusta tuli liian ohut, mutta sen muoto näytti melko toimivalta ja leikkisältä.
Muunsin kaavaa hiukan vaaleanpunaista hattua varten: tein piipasta lyhemmän ja leikkasin terälehdet eri tavalla.

keltainen hattu, koehattu ja keltainen koehattu
Vaaleanpunaisesta hatusta on poistettu kaava ja reuna leikattu

Vaaleanpunaisen hatun terälehdet on leikattu siten, että yksi terälehti tulee otsalle lipaksi. Hattuja pyöritellessä huomasin kuitenkin, että niitä voi käännellä miten päin vain ja aina näyttävät hauskalle. Loppupeleissä hattujen asettelu päähän menee sen mukaan, miten käyttäjä parhaimmaksi kokee.

keltainen ja vaaleanpunainen hattu valmiina

Vaaleanpunainen hattu onnistui hyvin ja toivon, että se on mieleinen. Vihreän hatun suunnitelmiin palaan ensi viikolla.

Studiokuvaus

Viime viikolla teimme yhteistyötä valokuvausopiskelijan kanssa, joka otti töistämme tuotekuvia. Yhteistyöstä oli todellista hyötyä, koska tällaisten kuvien ottaminen olisi kännykällä vaikeaa tai mahdotonta. Erityisen tyytyväinen olin Hatuntekijästä otettuun valokuvaan sekä huopahattujen kuviin.

Kuvat päätyivät koristamaan portfoloiota.
Tässä omista töistäni otettuja kuvia. Kaikkien kuvien kuvaajana toimi Santtu Pasanen.

Hatuntekijä valmiina
Kyöpelinvuori- hattu, joka valmistui pääsiäisen aikaan.
Tilkkumaalaus
Peikonlehtisukat
Neulakinnastekniikalla tehdyt kintaat

Kyöpelinvuori-hattu

Tulevan asiakastyön tiimoilta päätin kokeilla taas pitkästä aikaa hatun huovutusta. Villaksi valikoituivat moninaiset pikkunyssäkät, joita kaapistani löysin. Jossain välissä meinasi epäusko iskeä, mutta kavereiden tsemppauksen ja neuvojen voimin jatkoin eteen päin. Mikä sopisikaan pääsiäiseen paremmin kuin kirjava noitahattu. Hauskaa pääsiäistä kaikille!

Huovutuksen vaiheita
Hatun muokkausta hattutukin päälle
Hattu jää kuivumaan loman ajaksi

Huopaa ja rukkasia

Lokakuusta joulukukuuhun osallistuin ohjausryhmäläisten pajoihin sekä valmistelin omaa näyttöäni aiheesta. Tein samaan aikaan näyttöä kulttuurilähtöisestä tuotteistamisesta. Kulttuurilähtöisen tuotteistamisen aiheena tutkin rukkasten historiaa ja käsiin liittyvää tapakulttuuuria sekä karjalaista kinnasperinnettä.

Kulttuurilähtöinen tuotteistaminen

Tästä johdin aiheen myös ohjaustoiminnan näyttööni. Ajatukseni oli, että pitäisin huovutus- ja ompelupajan, jossa tekisimme rukkasia kierrätysmateriaaleista muiden opiskelijoiden kanssa. Käytin useanmman viikon hieroen rukkasten kaavoja, keräämällä tietoa ja testaamalla rukkasten malleja.

Ensin oli suunnittelu

Ajatuksena oli harjoituspajassa huovuttaa ohutta levyhuopaa, joka tulisi osaksi kierrätysrukkasia ompelupajassa. Harjoittelin ensin itse tekemään tasohuopaa, joka olisi sopivan vahvuinen rukkasten selkämyksiin. Otin mittoja, että sain tehtyä huovutusohjeet pajaohjelmaa varten.

Suunnittelin myös ompeluohjeita ja keräsin ihmisten käden kuvia malliksi kaavojen suunnitteluun.

Huopahaaveilu

Huopahaaveilu paja onnistui hyvin ja sain ohjata 5 eritasoista huovuttajaa tasohuovan valmistukseen. Moni teki kauniita tasohuopia ja jopa parempia kuin itse teen. Harmi ettei tullut otettua kuvia enempää.

Kinnaskaaos

Kinnaskaaos pajan tarkoituksena oli madaltaa kynnystä lähteä ompelemaan.
Olin hankkinut kierrätyskeskuksesta jäätävän määrän materiaaleja esim. rukkasten turkisvuoriksi.
Koska pajaa jouduttiin sairastumiseni takia siirtämään kaksi viikkoa, moni huopakurssille osallistunut ei päässyt paikalle. Onneksi muita kiinnostuneita riitti ja moni toi omia materaalejaan ja sain peräti 9 ohjattavaa kinnaskurssille. Paja meni hienosti!

Joululoman puuhia

Opiskelu siirtyi etätyöskentelyyn jo marraskuun lopussa ja jäin kotiin tekemään verkko-opintoja mm. yrittäjyydestä. Aika hyvin sainkin tehtävät tehtyä ennen vuoden vaihdetta. Jonkun verran ollut sairastelua ja vastaavaa, mutta jaksanut silti puuhaillakin kaikenlaista opintojen lomassa. Töppösiä huovuttelin, neuloin ja tein yhden pikkuruisen maton valmiiksi.

Luonnonväreillä värjätyistä langoista tehtyä sukkaa. Malli on Mia Sumellin Pitsylit muokattuna omaan jalkaan sopivaksi.
Pastillin värinen matto vihdoin valmiina

Huopahommia

Sain paikalliselta yksityishenkilöltä ilmaisia kuplamuoveja ja pääsin aloittamaan huovuttelut joulukuun aikana. Tuulilta ostetut villat huopuivat ihanasti. Ei tullut minkäänlaisia huovuttamisen ongelmia töppösiä tehtäessä. Jossain vaiheessa huomasin, että töppösiin meinasi tulla jopa paltetta kaavan siirtyessä. Villa huopui todella hyvin verrattuna teollisesti värjättyihin villoihin.

. Töppösten varsiin asettelin vielä vanhan mummolampaan villaa koristeeksi.

Töppösistä tuli melko tukevat, mutta pohjat olivat ikäväkseni liian kapealestiset minulle ja jouduin tilaamaan uudet. Odotellaan vielä, jos piakkoin saisin uudet pohjat ja töppöset lopuulisesti valmiiksi. Toivottavasti näistä tulee käyttökelpoiset ja kerkiävät vielä helmikuun pakkasille.

Tein joululahjaksi myös tämmöiset sisätöppöset. Niistä ei ole kuvaa valmiina, kun menivät pakettiin niin nopeasti

Huovutuksesta

Huovutuksen kurssi on jo lopuillaan ja paljon on saatu aikaankin. Pimenevä vuodenaika on vienyt voimia kirjoittamisesta, mutta kuvia on sentään tullut otettua kurssin ajalta. Kaiken kaikkiaan huovuttaminen on ollut hauskaa ja värikästä puuhaa. Paljon saa käyttää luovuutta ja pähkäillä asioita.

Aloitimme kurssin tutustumalla erilaisiin huovutuksen tekniikoihin. Tässä muutamia kuvia kokeilutilkuista.