Warilla

Pääsin Wari Ry:lle tekemään pienen ohjaustoiminnan pätkän. Suunnittelin kaksi työpajaa kahden viikon jaksolle. Ensimmäisellä viikolla olin opettamassa huovutusta ja toisella viikolla ohjasin heijastavien tuotteiden valmistusta.

Ohjaustoiminnan pitäminen on ollut antoisaa ja silmiä avaavaa. Tutustuin moniin kivoihin ihmisiin.

Nautin ohjaamisesta, mutta alkuun väsyin kovasti uusista ympyröistä. Huomasin kuitenkin, että moni innostui ohjaamistani asioista ja sain siitä iloa. Toiselle viikolle väsymys onneksi hiukan helpotti.

Huovutus

Märkähuovutus oli monelle uusi juttu. Oli mielenkiintoista keskustella eri kulttuureista tulleiden kokemuksista villasta. Villaa on pohjoismaissa käytetty huopana eristämään kylmältä ja tuulelta, mutta muualla huopa ei ole kovin tunnettu. Jossain päin lähi-itää villaa on, kuulemma, huovutettu matoiksi jaloilla rullaamalla. Sain nähdä tästä hyvän työnäytteen. Tekniikkaa taidan itsekin kokeilla seuraavalla kerralla, kun huovutan isoa tasohuopaa.
Villaa on käytetty myös sellaisenaan tyynyjen ja patjojen täytteenä. Siitä on kehrätty lankaa ja kudottu mattoja.

Huovutuksen ohjaaminen ihmisille, jotka olivat lähtökohdiltaan hyvin erilaisia, oli haasteellista. En tuntenut ketään ennestään ja minun oli vaikea arvioida kuinka paljon kukakin tarvitsi ohjausta. Jotkut innostuivat huovuttamisesta kovastikin ja kokeilivat erilaisia tekniikoita. Monelle tuli yllätyksenä kuinka työlästä huovuttaminen on. Kaikki saivat kuitenkin tuntumaa huovuttamiseen ja pajat olivat onnistuneita.

Heijastimet

Toiselle viikolle lupasin, että teemme heijastavia tuotteita. Pidin alkuun pienen selvityksen siitä, miksi heijastimen käyttö on erityisen tärkeää pimeään vuodenaikaan.

Liikenneturvan sivuilta otettua kuvaa, käytin apuna

Warilla oli paljon vanhojen bussikorttien suojuksia, joiden taustaheijastinta käytimme materiaalina heijastaviin tuotteisiin. Käytimme myös itse huovutettua huopaa ja purkautumatonta kangasta pohjana. Opetin myös ompelukoneen käyttöä heijastimien ompelussa. Materiaalina nahkea heijastinmateriaali kuitenkin osoittautui hankalaksi ommella koneella.
Teimme myös tasselin mallisia tupsuja moppinarun ympärille. Tupsut onnistuivat hienosti bussikorttien heijastinmateriaalista ja moni innostui tekemään niitä.

Mallina minulla oli kenkä, johon kiinnitin kenkiin sopivia heijastimia.

Viikon lopulla kävimme läpi myös lyhyen palautekeskustelun asiakkaiden kanssa. Moni piti huovutuksesta ja palaute oli positiivista. Minun toivottiin tulevan uudelleenkin pajoja pitämään.
Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *