Taikahattuja

Huhtikuun alkupuolella sain tehtäväkseni huovuttaa Saaren Taika– yritykselle 4 saunahattua kuvausrekvisiitaksi ja käyttöön.

Hattujen mallin suhteen sain Johannalta vapaat kädet ja niiden suunnittelu tuntui alkuun haastavalta: hatut oli suunniteltava sopimaan sekä malleille, että Saaren Taian imagoon. Oman haasteensa toi hattujen tekeminen etänä, mittojen mukaan.

Hattuihin Johanna halusi luonnollisia ja lämpimiä, mutta iloisia värejä.
Toiveina olivat mustanharmaa, vaaleanpunainen, keltainen ja vaaleanvihreä hattu. Suunnitelmissani hattujen muotokieli lähti nopeasti viemään luonnonläheisiin muotoihin.

Tumma hattu

Aloitin suunnittelun tummasta hatusta, koska sain siitä nopeasti idean. Hattu tulisi käyttöön Jonille ja siihen toivottiin mustan ja harmaan sävyjä. Päädyin tällaiseen hiukan Robin Hood -malliseen hiippalakkiin, koska arvelin, että tämän tyylinen hattu voisi sopia Jonille.

Tein ensimmäistä kertaa hatun kaavan sivuprofiilin suuntaisesti ja tämä vähän jännitti, kun en tiennyt miten otsan osuus kaartuu hatussa. Kokeillakseni suunnittelemani kaavan toimivuutta tein koehatun luonnonmustasta ja valkoisesta villasta. Päälle on lisätty myös keltaisen ja punaisen sekaista villaa. Tumma hattu onnistuikin aika hyvin. Jotain muutoksia tulen kaavaan tekemään ennen varsinaisen hatun huovutusta.

tumman hatun koeversio

Kukkahatut

Hatun suunnitteleminen Johannalle tuotti hiukan päänvaivaa, mutta lopulta päädyin kukkamalliin, koska se on sievä ja hassu. Saunahattujen ei tarvitse olla liian vakavia.

Samaan aikaan suunnittelin keltaisen kukkahatun pienimmälle tytölle. Malli on melko samanlainen, mutta koko ja väri erilaiset.

Keltainen lapsen hattu

Aloitin huovutuksen ensin keltaisesta hatusta, johonka minulla meni vähemmän materiaalia testatakseni samalla hattumallin mahdollisuuksia.

Lapset tuntien päädyin pieneen hattuun, joka ei haittaa näköä tai ole liian painava. Tein hatun kaavan ensin leikattuna kukan muotoon. Huovutus meni hyvin, mutta hatusta tuli hiukan liian iso. Tein kaavaan muutoksia ja poistin kukkareunan kaavasta nopeuttakseni työskentelyäni. Leikkasin kukan terälehdet vasta kaavan poiston aikaan.

Otin aikaa hattua huovuttessani ja arvioin saavani yksinkertaisen hatun valmiiksi 3,5 tunnissa. Pienen hatun aktiiviseen huovutukseen meni 2 tuntia, mutta tahti sai olla tosi kova enkä sellaiseen tahtiin pystyisi pidemmällä tähtäimellä. Viimeistely ja alkutyöt vievät myös aikaa.

Tumman ja keltaisen hatun koeversiot

Tein koehatun myös vaaleapunaisen hatun kaavalla. Koehatun toteutin sinisestä villasta, kun minulla sitä sattui olemaan.
Hatusta tuli liian ohut, mutta sen muoto näytti melko toimivalta ja leikkisältä.
Muunsin kaavaa hiukan vaaleanpunaista hattua varten: tein piipasta lyhemmän ja leikkasin terälehdet eri tavalla.

keltainen hattu, koehattu ja keltainen koehattu
Vaaleanpunaisesta hatusta on poistettu kaava ja reuna leikattu

Vaaleanpunaisen hatun terälehdet on leikattu siten, että yksi terälehti tulee otsalle lipaksi. Hattuja pyöritellessä huomasin kuitenkin, että niitä voi käännellä miten päin vain ja aina näyttävät hauskalle. Loppupeleissä hattujen asettelu päähän menee sen mukaan, miten käyttäjä parhaimmaksi kokee.

keltainen ja vaaleanpunainen hattu valmiina

Vaaleanpunainen hattu onnistui hyvin ja toivon, että se on mieleinen. Vihreän hatun suunnitelmiin palaan ensi viikolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *